Проект Сила за здраве

Новини


май 18 2016

9-валентната ваксина срещу човешки папилома вирус ще пристигне в България през 2017 г.

През следващата година се очаква 9-валентната ваксина срещу човешки папилома вирус (HPV) да започне да се използва и у нас. Това стана ясно на среща, организирана от МСД България, по повод препоръчителните ваксини за рак на маточната шийка и за ротавирусни заболявания. В САЩ и Европа ваксината, коят... още»

юни 12 2015

Проучването TECOS на MSD за сърдечносъдовата безопасност на Ситаглиптин постигна първичната си цел при пациенти с диабет тип 2

Констатациите са публикувани в New England Journal of Medicine и се представиха по време на Научната сесия на Американската асоциация по диабет Лечението със Ситаглиптин не води до повишение на риска от значителни нежелани сърдечно-съдови събития при първичната крайна точка, или на броя хоспитализа... още»

окт 9 2014

110 000 са българите инфектирани с вируса на Хепатит C

По данни на Световната здравна организация около 180 милиона души в света са носители на вируса на Хепатит C. За Европа тази цифра е над 8, 9 милиона. По данни от гнездови скирнинг се приема, че в България честотата е 1,5 % или 110 000 българи. В световен мащаб годишно умират около 10 000 души, инфе... още»

септ 17 2014

Лечението на диабета в България се нуждае от цялостна промяна

Лечението на диабета в Европа напредва постоянно с 10 000 спасени живота всяка година - и въпреки това бързото подобрение е от основно значение, за да се справим с ръста на случаите на диабет, както показва новото изследване, проведено в ЕС  (Виена, 17 септември 2014 г.) Лечението на диабета в... още»

юли 28 2014

Половин милион деца годишно умират в следствие на Ротавирусна инфекция по целия свят

Ротавирусните инфекции са много разпространени заболявания у нас и по света. Характерно за тях е, че са изключително чести, много заразни и резистентни. Най-често се срещат през студените зимни месеци, но се проявят и през лятото. Независимо от добрите хигиенни условия на отглеждане при детето и ка... още»

апр 30 2014

Алерголозите съветват: Не гледайте децата си в стерилна среда!

Изследване показва, че през 1900та година страдащите от алергичен ринит са били 0,1 %, а в наши дни този процент стига до 25. Това се дължи на „градския" начин на живот, както и на желанието на все повече родители да отглеждат децата си във възможно най-стерилна среда. Тази тенденция обаче сам... още»

дек 12 2013

Хепатит С - в пъти по-опасен от вируса на ХИВ

Мит е, че заразяването с ХИВ е по-опасно от инфектирането с вируса на Хепатит С, напротив – начините за заразяване с Хепатит С са много по-достъпни. Смъртността от ХИВ намалява, докато тази от Хепатит С е с тенденция да нараства. Човек може да се инфектира с повече от един вид вирус на хепатит... още»

ноември 20 2013

Намаляване на телесното тегло увеличава продължителността на живота

Наднормените килограми са основен рисков фактор за диабет тип 2 Много често го наричат „старчески", защото нашите баби и дядовци заболяват от него на преклонна възраст. Само че именно този вид диабет е наследствен, а другото му име е диабет тип 2 или неинсулинозависим диабет. 85% – 90% ... още»

окт 18 2013

СКРИНИНГ ЗА НОСИТЕЛСТВО НА ИНФЕКЦИЯТА С ВИРУСА НА ХЕПАТИТ С

СКРИНИНГ ЗА НОСИТЕЛСТВО НА ИНФЕКЦИЯТА С ВИРУСА НАХЕПАТИТ С Период на провеждане на скрининга:  07.10.2013 – 31.12.2013год. ЦЕЛИ НА ПРОГРАМАТА: 1. Активно търсене на недиагностицирани пациенти с хроничен С-вирусен хепатит 2. Насочване на новодиагностицираните пациенти към лечение &ndas... още»

окт 17 2013

Най-новият контрацептив вече и у нас – уникална комбинация, близка до естествените хормони на жената

Макар и в България да разполагаме с най-съвременните контрацептивни методи, бройката на абортите, включително нелегалните, достига 50 000 годишно Ежегодно абортите съставляват почти половината от живородените деца, сочат данни от актуализираната Национална стратегия за демографско развитие на насел... още»

окт 3 2013

Повече от 5 години минават преди двойките с репродуктивни проблеми да имат дете

Данните са от социологическо проучване, реализирано на втори етап по проект Репродуктивно здраве На пресконференция в БТА Фондация „Искам бебе" и Сдружение „Зачатие" представиха резултатите от социологическо проучване, реализирано на втори етап по проект Репродуктивно здраве. Проучванет... още»

септ 26 2013

Биологичните средства са най-ефикасният лек за ревматoлогичните заболявания

Своевременното диагностициране и бързо и адекватно лечение имат изключително значение за предотвратяване или забавяне на тежките и необратими поражения, до които могат да доведат ревматологичните заболявания, коментира д-р Мадлен Николова от клиниката по ревматология УМБАЛ „Св. Иван Рилски" на... още»

юли 28 2013

28 юли – Световен ден за борба с хепатита

На 28 юли се отбелязва Световния ден за борба с хепатита. Целта е повече хора по света да се запознаят с коварната болест и да се насърчи профилактиката, диагностиката и лечението й. Датата не е случайна – 28 юли е рождения ден на нобеловият лауреат проф. Барух Самуел Блумберг - откривателя на... още»

юли 10 2013

145 000 двойки имат репродуктивни проблеми

Данните са от първото национално представително изследване на репродуктивните проблеми в България Днес, 10 юли от 12:00 часа в БТА Фондация „Искам бебе" и Сдружение „Зачатие" представиха първото по рода си национално представително изследване на репродуктивните проблеми в страната. Проу... още»

юни 8 2013

Ден на репродуктивното здраве - 08 юни 2013, град Русе

На 08 юни 2013 г. в хотел "Рига" град Русе се проведе осмата поредна инициатива на сдружение "Зачатие" – Ден на репродуктивното здраве под мотото "Да дариш живот". Основна тема на тазгодишното издание на деня на репродуктивното здраве бе "Донорството при лечение на стерилитет – поглед о... още»

апр 27 2013

"Искам бебе" празнува 6-тия си рожден ден в Бургас

През настоящата 2013 г. Фондация „Искам бебе" навършва 6 години от своето създаване. По повод празника, екипът на фондацията организира морски рожден ден в Бургас днеср 27 април, от 10.30 ч. в Спортна зала "Бойчо Брънзов". "От името на всички хора, борещи се с проблемното забременяване, изк... още»

март 7 2013

Лекари и пациенти настояват за по-добър контрол на глаукомата

Специалистите напомнят: "Светът е чудо, което трябва да виждаме всеки ден, не позволявайте на глаукомата да попречи на това." Във връзка със Световната седмица на глаукомата (10 – 16 март 2013) MSD – България, Световната асоциация на пациентите с глаукома и „Пациентска организация... още»

ноември 15 2012

Американската фармацевтична компания MSD представи новите си продукти от линията Африн

През октомври MSD представи на българския пазар продуктите от серията Африн PureSea, с които разширява семейството на един добре познат и употребяван продукт – Африн. Новата серия включва: Африн PureSea Baby – пригоден е за малките нослета на деца и бебета на 2 седмици и по-големи; Аф... още»

септ 27 2012

Остеопорозата може да бъде излекувана

Приемането на витамин D е най-добрата профилактика срещу „тихия крадец" Всяка пета жена над 50 – годишна възраст има остеопороза. Всяка трета вероятно ще преживее остеопорозна фрактура до края на живота си. В България 17% от дамите в рисковата възраст страдат от това заболяване. Изследв... още»

юли 25 2012

Ревматоидният артрит покосява по-често жените

Ревматоидният артрит (РА) е автоимунно, възпалително ставно заболяване, което засяга много или всички стави и води до инвалидизиране, в случай че се лекува неадекватно или въобще не се лекува.Притеснителна е статистиката, че около 60 – 70 хиляди души от активното население на страната ни или б... още»

юли 25 2012

Безплатни ваксини за рак на маточната шийка вече и в България

Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка вече е факт. На 25 юли тази година Министерски съвет одобри така чаканите мерки за справяне със заболяването, което означава, че още тази година момичетата на 12-годишна възраст ще могат да се ваксинират безплатно.От години ст... още»

май 31 2012

Около 350 000 души в България страдат от бронхиална астма

Тютюнопушенето, както и замърсената околна среда са сред факторите за развитие на бронхиална астма, която е най-честото хронично заболяване в детската възраст, каза доц. Даниела Петрова от УМБАЛ „Александровска“ в София на петата месечна среща с журналисти по проеката СИЛА ЗА ЗДРАВЕ на М... още»

май 16 2012

Започва скрининг за хепатит С по проекта "Сила за здраве"

„Скринингът за носителство на инфекцията с вируса на хепатит С е начинът недиагностицираните пациенти да избегнат усложненията, свързани чернодробното увреждане", каза проф. Людмила Матева (началник на Клиника по гастроентерология към УМБАЛ „Св. Иван Рилски", София) на пресконференция по... още»

май 3 2012

Болестта на Бехтерев води до социална изолация на пациентите

На 15-и май е Световният ден за борба със заболяването Всеки човек, на по-ранен или по-късен етап от живота си, изпитва болка. Статистиката показва, че около 60 – 67 % от тази болка е свързана с опорно-двигателния апарат. “Рано или късно всеки един от нас става пациент на ревматолозите&l... още»

март 30 2012

Половината от пациентите с глаукома у нас остават недиагностицирани

„Друг проблем е, че половината от лекуваните за глаукома пациенти нямат такова заболяване, а останалите, които го имат – не спазват предписаното им лечение“, каза доц. Ботьо Ангелов от Очната клиника към УМБАЛ „Александровска“ в София. Темата бе обсъдена на третата сре... още»

март 1 2012

С най-модерната в света тройна терапия срещу хроничен Хепатит С се лекуват 50 човека в България

„Започва нова ера в лечението на хроничния Хепатит С“, заяви проф. Людмила Матева, началник на Клиниката по гастроентерология в Университетската болница „Св. Иван Рилски“ в София. Това стана ясно на втората среща с журналисти по проекта „Сила за здраве“ на МСД &nd... още»

февр 21 2012

От 8 европейски държави българите са с най-ограничена здравна грамотност

Това сочат резултатите от „Европейското изследване на здравната грамотност на гражданите", по инициатива на Европейската комисия. България участва в него заедно с още 7 страни – Австрия, Германия, Гърция, Ирландия, Нидерландия, Полша и Испания. Това е първият проект с подобни мащаби, ко... още»

ян 20 2012

Проблемът безплодие никога не идва сам

Над 40% от жените с тази диагноза страдат от безпокойство, депресия, или и двете... Сам по себе си, проблемът безплодие е достатъчна причина за безсънните нощи на всяка жена с тази диагноза. Но той никога не идва сам. Да живееш с мисълта, че не можеш да имаш деца, може да преобърне живота... още»

2012 Сила за здраве. Проект на MSD - България.

Уеб дизайн от Desart Studio