Проект Сила за здраве

Рак на маточната шийка

Ракът на маточната шийка (РМШ) се причинява от инфекция с човешкия папиломен вирус (human papiloma virus, HPV). Познати са около 100 типа HPV. Така наречените високорискови типове на вируса причиняват рак на маточната шийка, като около 70% от РМШ по света се причинява от типовете 16 и 18. Нискорисковите типове на вируса причиняват други, не ракови заболявания, напр. типове 6 и 11 са най-честите причинители (над 90% от случаите) на външни генитални брадавици.

Високорисковите типове на HPV (наречени още онкогенни) могат да причинят изменения в клетките на маточната шийка, които бавно да се развият до ракови клетки. Важно е да се знае, че няма явни симптоми за равитието на тези изменени клетки и единственият начин те да бъдат открити е профилактичната цитонамазка.

Инфекциите с HPV са широко разпространени. Пикът на HPV инфекциите при жените е във възрастовата група от 18 до 30 години. Съществува вероятност, до навършване на 50 годишна възраст, почти 80% от жените да имат инфекция с HPV. Въпреки че повечето инфекции се “самоочистват”*, запазването на останалите може да доведе до развитие на HPV-свързани заболявания, включително рак. Не е възможно да се определи коя инфекция ще се “самоочисти” и коя ще се запази в организма.

2012 Сила за здраве. Проект на MSD - България.

Уеб дизайн от Desart Studio